Studenten moeten basisbeurs voortaan lenen

De kogel is door de kerk. Studenten krijgen hun basisbeurs vanaf 1 september niet langer van de overheid als gift, maar kunnen het bedrag alleen nog maar ontvangen als lening. Het wetsvoorstel van onderwijsminister Jet Bussemaker kreeg dinsdagavond een meerderheid van de stemmen in de Eerste Kamer.

Zoals verwacht kreeg het wetsvoorstel steun van de regeringspartijen: VVD en PvdA maar ook D66 en GroenLinks, steunde het plan zoals eerder al werd afgesproken. In mei vorig jaar kwamen de partijen al tot een akkoord in de Tweede Kamer en nu is het plan dus ook door de Eerste Kamer geloodst. Na een lang debat stemde uiteindelijk 36 senatoren voor en 29 senatoren tegen. Ook de twijfelende PvdA-senator Ruud Koole stemde uiteindelijk voor, nadat zijn laatste zorgen werden weggenomen door Minister Bussemaker zelf.

Net als bij de stemming in de Tweede Kamer was de kritiek van het CDA, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie OSF opnieuw fel. De tegenstanders van het plan zijn bang dat studenten een veel te hoge studieschuld zullen opbouwen, waardoor ze in de problemen komen. Om dit te voorkomen zijn de partijen bang dat er minder studenten zullen gaan studeren, wat ten kosten zou gaan van het gemiddelde niveau.

Ben jij een student, maar heb je nog geen goede kamer? Kijk hier bijvoorbeeld, voor ons actuele kameraanbod in Rotterdam