Tips uit het oosten

oma

Ondanks al het nieuws van de afgelopen maanden is uiteraard niet alles slecht wat uit Rusland komt. Neem bijvoorbeeld onderstaande video. We moeten toegeven, creatief zijn ze! Leer de tips uit je hoofd en wellicht kunnen ze jouw studentenleven wat makkelijker maken. In het ergste geval gebruik je ze om je voor te doen als Bear Grylls bij een van je tinderdates. Succes gegarandeerd.

 

Herkansing na stroomstoring

De studenten van Windesheim Flevoland in Almere die anderhalve week geleden, verplicht moesten stoppen met hun tentamen vanwege een stroomstoring, krijgen een herkansing. De hogeschool heeft dat vandaag bekendgemaakt, omdat niet iedereen voldoende tijd heeft gehad om het tentamen af te ronden.

Vanwege de stroomstoring, die plaatsvond op 27 maart, moesten de studenten het Windesheim gebouw uit veiligheidsoverwegingen verlaten. Het hele gebouw werd ontruimd. Afgebroken tentamens worden als eerst nagekeken en studenten mogen zelf bepalen of ze het tentamen willen herkansen.

Ben jij nog op zoek naar een studenten kamer? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Flevoland

Burgemeester van der Laan staat open voor gesprek

De Burgemeester van Amsterdam – Eberhard van der Laan – wil nog steeds het gesprek aangaan met de protesterende studenten in het Maagdenhuis. De Amsterdamse Burgervader had van de studenten een uitnodiging gekregen om te komen praten, maar vanwege een handelsreis in India, kon dat gesprek niet doorgaan.

Bij monde van zijn woordvoerder, laat hij weten in principe nog steeds te willen praten. De Burgemeester wil graag bijdragen aan het normaliseren van de situatie. Aanleiding voor het nieuwe gesprek, zijn uitspraken die van der Laan in de media gedaan zou hebben. De protesterende studenten zijn boos, dat het beeld wordt gewekt dat er op momenten meer activisten dan studenten in het Maagdenhuis aanwezig zijn.

Ben jij op zoek naar een studentenkamer in de hoofdstad? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in de Amsterdam

UvA komt studenten en docenten tegemoet

het slepende conflict tussen de Universiteit van Amsterdam en de studenten die al weken lang met protestacties bezig zijn heeft er weer een nieuw hoofdstuk bij. Het UvA heeft vandaag een brief met daarin tien uitgangspunten op haar website geplaatst, om studenten en de inmiddels aangesloten docenten tegemoet te komen. Gisteren nog zegde een groep actievoerende docenten, die door het leven gaan als Rethink UvA, het vertrouwen op in het College van Bestuur.

Vandaag dus de brief van de Universiteit van Amsterdam om de actievoerders tegemoet te komen. De tien uitgangspunten zijn:

1. Versterken medezeggenschap, instemmingsrecht op verdeelmodel
2. Democratisering, door cruciale besluiten voor te leggen en nieuwe vormen te onderzoeken
3. Decentralisering, door bevoegdheden zo laag mogelijk te leggen
4. Volledige financiële openheid
5. Besluit bouw Universiteitsbibliotheek voorleggen aan academische gemeenschap
6. Creativiteit en vernieuwing in onderwijs en onderzoek voorop
7. Onderwijs verbonden met en even hoog gewaardeerd als onderzoek
8. Paal en perk aan tijdelijke arbeidscontracten
9. Hal Maagdenhuis voor debatten
10. Oproep naar Den Haag: neem verantwoordelijkheid

De brief geldt als een reactie op de eisenlijst van de docenten, die strijden voor meer democratie en het herstellen van de vertrouwensrelatie. Ook willen de docenten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de financiële situatie van de UvA.

Stuur jij in de hoofdstad maar heb je nog geen kamer, of wil je graag een andere kamer? Kijk op Kamerverhuur voor ons actuele kameraanbod in Amsterdam.

Studenten roepen op tot nationale actiedag

In het maagdenhuis in Amsterdam heeft vandaag een bijeenkomst plaatsgevonden, waarbij studenten aanwezig waren uit onder andere Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Wageningen en natuurlijk Amsterdam. De uitkomst van het gesprek is dat de studenten, aankomende woensdag als nationale actiedag in het leven hebben geroepen om in heel Nederland te demonstreren voor meer democratie en inspraak op universiteiten.

Bij de bijeenkomst waren zo’n 200 studenten aanwezig en ook een aantal studentenbonden waren van de partij. Volgens studenten, die ook de steun hebben van een groep leraren, is geld nu te vaak leidend bij beslissingen die de universiteitsbesturen nemen. Wat er verder nog allemaal gaat gebeuren is op dit moment niet bekend. Twee weken geleden besloot een groep studenten het Bungehuis van de faculteit voor Geesteswetenschappen te bezetten. Na elf dagen was de gemeente Amsterdam het zat en werd de ME op het pand afgestuurd om de boel te ontruimen. Niet veel later werd het maagdenhuis bezet.

Studeer jij in onze hoofdstad en ben je nog steeds op zoek naar een kamer? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Amsterdam

Linda de Mol is op zoek naar studenten

Ben je een arme student die wel wat extra centen kan gebruiken? Schrijf je dan nu in voor: Weet ik veel.

Deze kennisquiz, bedacht en gepresenteerd door Linda de Mol is weer op zoek naar kandidaten. Weet ik veel wordt geproduceerd door Talpa en is alweer toe aan het derde seizoen. In de quiz nemen bekende Nederlanders, bijgestaan door studenten, het tegen elkaar op. Geïnteresseerde kunnen zich inschrijven op www.rtl4.nl/weetikveel. Het programma zal worden uitgezonden op RTL4.

Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Amsterdam

Cokesnuivende studenten gezocht

Wilco Duvivier is op zoek naar studenten die cocaïne gebruiken. Studenten die mee willen doen moeten een paar haren afstaan. Met de haren wil de promovendus een snellere detectie voor cocaïne ontwikkelen. Het nieuws werd naar buiten gebracht door de universitaire website Resource.

Wilco is zelf promovendus aan de Universiteit in Wageningen en belooft alle deelnemende studenten 100 euro. De enige voorwaarden is wel dat de drugs ook daadwerkelijk in hun haren zit. Daarnaast belooft de scheikundige ook nog eens anonimiteit. In het verleden, voerde Wilco al eens een soortgelijk onderzoek uit. Enige verschil is wel dat destijds wietrokers werden onderzocht.

Studeer jij in Wageningen en ben je op zoek naar een studentenkamer in de buurt? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Gelderland

Recordaantal studenten aan universiteiten

Nooit eerder studeerden er zoveel studenten in Nederland als in dit collegejaar. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) bracht vandaag het nieuws naar buiten dat er dit jaar 2,1% meer studenten studeren dan tijdens het vorige collegejaar.

253.482 studenten schreven zich dit jaar in voor een Nederlandse universitaire opleiding. Psychologie, geneeskunde en rechtsgeleerdheid zijn dit jaar de populairste studies. Vooral het aantal inschrijvingen bij rechten en technische studies nam sterk toe. Naast het totaal aantal studenten, nam ook het aantal internationale studenten, die studeren in ons land toe. Het aantal buitenlandse studenten steeg dit jaar met 8 procent, waarvan de grootste groep nieuwe buitenlandse studenten uit Duitsland en China komt. In totaal studeren er 12.680 internationale studenten in ons land.

Het aantal eerste jaars nam wel af, maar daar in tegen zijn er veel studenten die deelnemer aan een meerjarige master, waardoor het totaal aantal toch is gestegen.

Ben jij op zoek naar een studentenkamer in ons land? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Rotterdam

Studenten krijgen les in Muziekgebouw

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben vandaag les gehad in het Muziekgebouw. In plaats van een concert of een opera zaten er vandaag dus 1700 studenten in het muziekgebouw om een college te volgen.

De 1700 studenten die het college “inleiding Modelleren” volgen, worden normaal gesproken ingedeeld in verschillende groepen. Deze keer werd er dus voor een andere aanpak gekozen, en konden alle leerlingen voor het eerst tegelijk terecht. Het college werd wel twee keer gegeven. Een keer in het Nederlands en één keer in het Engels. Of de Technische Universiteit Eindhoven in de toekomst vaker gaat uitwijken naar het Muziekgebouw is nog niet bekend.

Je studeert maar je bent niet tevreden of je kamer? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Eindhoven

Steeds minder studenten kiezen voor Master in Groningen

De titel zegt het al. Steeds minder studenten in Groningen kiezen ervoor om na hun Bachelor ook hun Master in het hoge Noorden te doen. Studenten kiezen er steeds vaker voor om na hun Bachelor, Groningen de rug toe te keren, om vervolgens voor hun Master een Universiteit in de randstad uit te zoeken. Vooral het gebrek aan werkgelegenheid kost Groningen de kop, zo schetst de Universiteitskrant UK.

In 2009 koos nog 85% van de studenten, om na hun Bachelor, ook de Master in Groningen te halen. In 2013 was dit nog maar 65%. Andersom is het niet zo dat veel studenten die hun Bachelor ergens anders hebben gehaald, voor de Master speciaal naar Groningen komen. De RUG (Rijks Universiteit Groningen) heeft wel geluk dat er steeds meer internationale studenten naar de stad komen om er te studeren. Woordvoerder Gernant Deekens laat weten dat er jaarlijks nog steeds meer studenten bijkomen en dat Groningen op korte termijn alleen nog als Bachelor Universiteit zal fungeren heel erg klein is. In 2014 schreven zo’n 9500 studenten zich in voor een studie en dat waren er zo’n 900 meer dan in 2013.

Studeer jij in Groningen maar heb je nog geen kamer? Kijk hier voor ons actuele kamer aanbod in Groningen?