Buitenlandse studenten moeten Nederlands leren

De VVD pleit voor een wet waarin staat dat buitenlandse studenten verplicht de Nederlandse taal onder de knie moeten krijgen. Volgens de politieke partij is de kans vervolgens groter dat de studenten ook daadwerkelijk in Nederland blijven werken.

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg die het balletje vandaag gaat opgooien in de Tweede kamer vindt dat buitenlandse studenten op dit moment niet worden gestimuleerd om na hun studie in ons land te blijven werken. Uit onderzoek is gebleken dat buitenlandse studenten eerder in ons laten blijven werken als ze de taal spreken of als ze een Nederlandse partner vinden. “Op dat eerste kunnen we geen beleid maken, maar we kunnen wél eisen stellen op het gebied van taalbeheersing”, stelt Duisenberg.

Op dit moment blijft slechts 27 procent van de buitenlandse studenten ook na hun studie in Nederland werken. Als meer studenten zouden besluiten om in ons land te blijven kan dit de schatkist jaarlijks zo’n 720 miljoen euro opleveren.

Studeer jij in bijvoorbeeld Rotterdam, maar heb je nog geen studentenkamer? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod in Rotterdam