Selectie proces studenten niet altijd duidelijk

Steeds meer scholen moeten bij het vullen van hun studies, overgaan tot het selecteren van studenten. Waarom student A nou precies wel wordt toegelaten en student B niet, is lang niet altijd duidelijk. Dat is de conclusie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) naar de selectiemethoden van universiteiten en hogescholen.

Studenten die een bepaalde studie willen volgen moeten steeds meer doen om daadwerkelijk toegelaten te worden tot hun favoriete studie. Het schrijven van een essay, het voeren van een sollicitatiegesprek en het maken van een extra test zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Maar bij de 80 opleidingen die dit doen is bij een ruime meerderheid nog niet te ontdekken waarom de een wel wordt toegelaten en de andere niet.

Het komt er dus nu op neer dat eerste jaars dus totaal niet weten waaraan ze moeten voldoen en dat is natuurlijk niet goed. ISO-bestuurslid Rosanne Broekhuizen is bang dat scholen straks alleen nog maar de beste leerlingen selecteren, terwijl iedereen een kans verdient.

Ben je ook op zoek naar een studentenkamer in Nederland? Kijk hier voor ons actuele kameraanbod