Kabinet en oppositie opnieuw in gesprek over leenstelsel

Er is nog steeds veel onduidelijkheid over het nieuwe wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker om de basisbeurs te veranderen in een lening. Dinsdagmiddag staat er weer een debat op het programma en is het de taak aan de minister van onderwijs om haar plannen wederom toe te lichten.

In de nieuwe wetgeving zou de basisbeurs verdwijnen en worden vervangen door een speciale lening. Studenten bouwen in het nieuwe systeem een hogere studieschuld op maar krijgen wel langer de tijd om die schuld af te betalen. Om de plannen door de Tweede Kamer te krijgen zochten de VVD en PVDA steun bij D66 en GroenLinks, waardoor er nu een ruime meerderheid is. In de eerste kamer liggen de verhoudingen qua zetels een stuk anders en is de meerderheid miniem.

De oppositiepartijen zijn net als de studentenbonden fel tegen en willen opnieuw in gesprek met minister Bussemaker. Vooral de SP en het CDA zijn het er niet mee eens en hebben al aangegeven dinsdagmiddag ruim de tijd te zullen nemen om de minister aan de tand te voelen.